Akan Datang!

Tuesday, August 15, 2017

Review: Annabelle - Creation

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | David F. Sandberg
Pelakon | Stephanie Sigman, Talitha Bateman, Anthony LaPaglia, dan Miranda Otto

Sebenarnya, Annabelle (2014) sebuah spin-off pertama watak patung yang seram ini dari filem The Conjuring tidak begitu meyakinkan aku untuk terus bersama dengan filem berkenaan watak itu, jika ada. Ya, pada tahun ini, nampaknya memang Annabelle tak berhenti lagi nak buat hal. Daripada bercerita ke hadapan, Annabelle mengisahkan bagaimana kisah itu bermula. 

 Plot Annabelle: Creation tersangatlah mudah. Ianya seperti sebuah kisah yang dimasukkan ciri takdir. Kisah sekumpulan budak yatim piatu yang terpaksa tinggal di rumah sepasang suami isteri. Dan perkara seram mula menghantui mereka satu demi satu sehinggalah terbongkarnya kisah sebenar. Seram kan? Pada aku, tipikal. 

Tapi, aku harus akui yang plot Annabelle: Creation yang biasa ini mampu diabaikan dek kerana beberapa kekuatan lain yang memang menjadikan filem ini lebih baik dari filem sebelumnya. Ternyata, garapan pengarah filem Lights Out ini memang berjaya memberikan nafas baru dalam bermain dengan ‘logik’ dan juga ‘hantu’! 

Filem ini bergerak dalam naratif yang agak tidak terjangka. Sukar untuk kita menilai siapa baik jahat dalam filem ini. Apatah lagi, filem ini bergerak dalam sebuah universe seramnya yang tersendiri. Jadi, jika kau nak tunggu babak penjelasan yang selalunya muncul sebelum babak akhir, ianya bukanlah memberi kepuasan sempurna. 

Apa yang korang akan lihat dalam Annabelle: Creation ialah satu penciptaan universe The Conjuring yang bakal dilengkapi dengan filem-filem seterusnya. Walaupun filem ini boleh berdiri dengan sendirinya, ‘syaitan’ yang ada dalam filem ini akan membawa kepada perkara yang lebih besar dari sebuah pengakhiran filem seram sempurna. 

Pelakon cilik dalam filem ini tidaklah aku kenal mana. Malah, aku sendiri tidak meletakkan harapan yang tinggi untuk sebuah lakonan yang baik. Tapi, mereka nampaknya membuktikan yang mereka mampu untuk memberikan lakonan yang baik dan memberansangkan. Memang terbaik! 

Antara perkara unik yang ada dalam filem ini ialah bagaimana filem ini bermain dengan keseramannya. Nak dibandingkan dengan filem-filem seram yang berlambak, filem Annabelle: Creation berjaya memberikan jiwa dan atmosfera seramnya yang tersendiri. Aku cukup rimas bila terlalu banyak ruang gelap yang dipaparkan dalam filem ini untuk memberikan penonton rasa ‘rimas’. 

Jumpscarenya tak banyak tetapi berjaya membuatkan penonton terjerit-jerit dan juga ternanti-nanti apa yang bakal berlaku! 

Dengan sebuah plot yang mudah, Annabelle: Creation antara sebuah filem yang mesti tonton. Kalau korang gemar filem Lights Out yang juga ditangani oleh pengarah yang sama, korang jangan lepaskan filem ini. Pengarah ini nampaknya antara pengarah yang bakal menjadi antara pengarah filem seram yang berjaya. 

Annabelle: Creation ialah kisah yang mudah, tetapi merimaskan. Penonton bakal disajikan dengan suasana seram tanpa henti yang semestinya akan membuatkan penonton yang kononnya berani akan terkejut sekurang-kurangnya sekali. Ditangani dengan baik oleh seorang pengarah yang tahu apa itu seram alaf baru, Annabelle: Creation ialah sebuah filem seram yang tidak boleh dilepaskan untuk ditonton. 

Ada dua post credit! Namun, takdelah penting mana tapi cukup untuk membuatkan korang teruja. 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Saturday, August 12, 2017

Review: The Dark Tower

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Nikolaj Arcel
Pelakon | Idris Elba, Matthew McConaughey, Abbey Lee

Siapa yang tidak kenal dengan Stephen King yang menulis karya seram thrillernya dengan caranya tersendiri sehingga novelnya dijual jutaan seluruh dunia. Malah, ramai juga para penggiat filem di Hollywood sedaya upaya menggunakan karyanya itu untuk membina empayar filem dan juga siri tv. Dari The Mist, It dan juga Under The Dome, semuanya ada cara tersendiri untuk mengadaptasi karya penulis itu. 

Aku jelaskan satu perkara sebelum korang kebingungan. Aku akan mereview filem The Dark Tower bukan sebagai seorang pembaca novel Stephen King, tetapi sebagai seorang penonton yang pernah menonton filem dan drama tv Stephen King. 

Pandangan aku mungkin berbeza. Jika ya, harap terima seadanya. 

The Dark Tower, bunyinya macam filem Lord of The Ring, tapi seriously ini ialah filem acah-acah hebat yang tenggelam dalam khayalan penterjemah naskah asal kepada filem. Walaupun aku tidak pernah membaca naskah asal yang dikatakan terbahagi kepada beberapa bahagian, aku dapat rasakan yang penceritaan filem ini seperti memaksa penonton untuk menelan dengan harapan penonton faham apa itu Dark Tower. 


Aku tak faham! Ianya menyusahkan lagi menyesatkan! Dan bagi yang tidak membaca naskah asal filem ini, ianya pasti akan buatkan korag tertunggu-tunggu. Tetapi, percayalah, penantian korang tak berbaloi langsung. Ternyata, memilih untuk menontonnya walaupun sudah baca kritikan negatif terhadap fiem ini berakhir dengan kekecewaan. Degil sangat! Padan muka! 

Filem The Dark Tower ini boleh disimpulkan memiliki roh ala-ala filem young adult yang acah-acah nak jadi stylo. Kalau nak lebih tepat lagi, ianya ala-ala Percy Jackson yang tak berapa nak jadi apabila ada dua orang tua bertarung disebabkan prinsip masing-masing. 

Idris Elba dan Matthew McConaughey nampak seperti tidak serasi. Entahlah pada korang macam mana. Tetapi, menyaksikan pelakon Idris Elba membawa watak utama nampak seperti satu ketidakselesaan tahap gaban. Ini kali pertama aku menyaksikan pelakon itu dalam watak utama. Aku simpulkan lakonannya sangat kering ditambah pula dengan dialog yang acah-acah nak lawak tapi tak berapa nak menjadi. 

Aku juga hairan kenapa ianya bercerita tentang Tower tetapi Tower hanya muncul beberapa kali sahaja dalam filem ni. Memang geram jugaklah! 

Gunslinger yang memang penuh gaya untuk memasukkan peluru ke dalam pistol memang nampak hebat. Tapi, aku rasakan aksinya memang nampak sangat tak logic dan kadangkala menghilangkan keyakinan untuk sesebuah aksi yang hebat. Malah, kebolehan Matthew McConaughey yang boleh mengarahkan siapa sahaja untuk melakukan apa yang dia suruh nampaknya terlalu sikit paparannya. 

Memang tiada apa-apa yang menarik dalam filem ini melainkan sebuah naskah yang diadaptasi dengan kegagalan yang menyesakkan. The Dark Tower memang seharusnya ditinggalkan dalam bukunya lalu membiarkan pembacanya berimaginasi dalam dunianya yang tersendiri. Menukilkan naskah ini dalam filem nampaknya memerlukan lebih dari sebuah filem, dan ianya adalah satu percaturan yang berisiko. 

Dengan plot yang pointless dan juga adaptasi yang dikatakan terlalu banyak ditukar dari karya asal, The Dark Tower ialah sebuah filem yang gagal untuk sebuah adaptasi Stephen King. Ini satu-satunya filem yang agak mengecewakan dalam adaptasi novel Stephen King dan aku harapkan, selepas ini adaptasi filem Stephen King dilakukan dengan lebih baik. 

Ada Pennywise dalam filem ni. Celik matalah juga!

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Lirik Lagu "Senorita" OST Abang Long Fadil 2






Kau buat aku terpana
Kau buatku hilang kata
Kau buat tidur tak lena sampai nak naik gila
Mandiku rasa tak basah
Demamku tak kebah-kebah
Jangan kau biarku rebah
Ku mahu terus gagah.

Degup jantungku palpitasi
Cepu mindaku halusinasi
Mari kesini marilah oh Senorita. (Ulangan)



Bagaikan bidadari dari syurga
Kadang-kadang aku panggil kamu Senorita
Panggilan manja untuk buat kau suka jatuh cinta mamacita

Dia tidak pandang Evo, Lambo dia cuma cari yang jujur abang tak poyo.

Yeah cintanya bagai lekrik bukan egosentrik
Dia suka picnic pakai lipstick filem klasik memang hotchick.
Uh fabulous marvelous tapi sangat jeolous!
Uh thats cool.


Ohh...She's so fine she's so good everybody in the hood say.
Ohh... Wanna know, email, Twitter, Facebook, IG tell me baby


Verse kedua
Now 123 to the 4 everybody get down to the flow
Jika ada salah silap abang let me know
Dia dari Kuala Lumpur.


Abang tiada banglo, bukan macam Pablo, money2 cash flow, oh No!

What? Bukan saja cantik tapi juga sempurna,
Kalau ada jodoh takkan kemana
Siapa kata abang badboy2 huh2 I'm good boy!


Ohh...She's so fine she's so good everybody in the hood say.
Ohh... Wanna know, email, Twitter, Facebook, IG tell me baby


Berikan ruang sayangku
Jangan kau kata NO dulu
Ku mahu bukti padamu
Aku soldadu kamu


Bak kata Bruno Mars dulu,
I would catch grenade for you
Aku lebih dari itu
I wanna go to Jannah with you.


Cukup-cukuplah sudah
Kita main-main madah
Aku lelah hampir rebah engkaulah senorita
Engkaulah senorita


Doa dulu
Sampai waktu
Kau dan aku satu


Cuba goyang macam lagu boom boom pow
Tahu lagu dulu lagu boom boom pow
Black eyed peas abang bukan polis jangan senyum sinis jangan menangis hah .

Tuesday, July 25, 2017

Review: Baby Driver

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Edgar Wright
Pelakon | Ansel Elgort, Kevin Spacey, Jamie Foxx

Aku menonton Baby Driver kerana aku sebenarnya terpengaruh dengan pelbagai andaian yang menyatakan filem ini antara filem yang terbaik untuk ditonton pada tahun ini. Aku tak mahu ketinggalan untuk menyaksikan bagaimana sebuah ‘popcorn’ terbaik ini dihidangkan dengan segar. Kerana pada aku, pada awalnya, Baby Driver tak ubah seperti sebuah filem aksi biasa. 

Ternyata, ianya tidak mengecewakan. 

Dalam bahasa mudah, Baby Driver bukanlah sebuah movie yang menunjukkan ‘movie’nya. Ianya sebuah filem yang bertindak sebagai sebuah kotak muzik yang penuh dengan lagu, ditambah dengan visual yang tak ubah seperti muzik video yang panjang. Dalam jangkamasa hampir dua jam, yang penting, bukanlah ceritanya, tetapi muziknya. Dua instrument bergerak satu masa, lalu melanggar jiwa penonton dengan rasa segarnya! 

Pergh! 

Dipenuhi dengan seleksi lagu 80an yang memang sebenarnya aku tak biasa dengar, filem ni bijak membawa penonton yang tidak biasa dengan muzik tersebut macam aku untuk tertarik dengan persembahan. Serius, walaupun muzik tu tak best, aku rasakan Edgar Wright menyajikan visual yang membuatkan kau kagum. 

Aku pasti, korang terpesona dengan adegan tembakan yang disusun mengikut rentak lagu, dan juga si Baby yang bermain piano dengan jarinya. 

Jika nak dibandingkan dengan Fast & Furious, filem ni menyajikan aksi yang tidak mengarut sangat. Sejujurnya, ada tiga sahaja aksi merompak dalam filem ini yang aku rasakan hanya dipersembahkan pada kadar biasa. Jika kita nak tonton apa yang berlaku semasa rompakan, ianya adalah sedikit mengecewakan kerana setiap rompakan, ianya akan fokus kepada watak Baby yang menunggu di dalam kereta. 

It’s fun! Tetapi, jujurnya, aku sedikit bosan di bahagian percintaan Baby dengan Debora yang dibina. Namun, ianya berbayar dengan aksi dan twist yang cantik pada akhir filem. Apatah lagi, aksi kejar mengejar macam Grand Theft Auto membuatkan adrenalin menonton menjadi lebih hebat dari biasa. 

Lakonan Ansel Ergort nampak tidak mengecewakan. Wataknya nampak cute tetapi pada masa yang sama berbahaya. Memang serius aku suka bagaimana jiwanya dipersembahkan. Wataknya kelihatan cuba lari dari masalah, tetapi masih tersepit dengan masalah yang sudah dia pilih. 

Lakonan paling gila sekali yang memang buatkan aku stress semestinya si Jamie Foxx. Watak ini ialah watak yang pada awalnya nampak sampingan tetapi ianya menjadi watak penting yang membentuk twist yang sangat unpredictable di pertengahan filem. 

Edgar Wright menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada pada dirinya sebagai pengarah filem ini untuk membentuk sebuah filem aksi rompak-merompak yang luar biasa. Dan memang ianya menjadi antara filem aksi yang memang segar dan berada dalam kelompoknya yang tersendiri. Roh elemen lagu klasik yang pertama kalinya aku rasa pada filem Guardians of the Galaxy nampaknya menapak sempurna dalam filem ini. 

A must watch movie. Tidak sehebat Fast & Furious, jika kau mahu aksi gila babeng! Dan adunan muziknya pada aku lebih baik daripada GOTG, thanks kepada satu dua track hip hop yang menghilangkan kemuakan lagu yang dipilih pengarah dalam filem ni. The Next Episode punya tune memang hidup, beb! Terbaik. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Tuesday, July 18, 2017

Review: War for the Planet of the Apes

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Matt Reeves
Pelakon | Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn

Akhirnya, kisah Caesar sampai ke fasa paling genting. Aku sebenarnya tidaklah menjadikan filem Planet of the Apes ini antara filem pilihan jika menonton di pawagam. Malah, pada aku, Dawn of the Planet of the Apes antara filem reboot klasik ini yang paling kering dan kurang mencengkam walaupun ramai yang memuji filem tersebut. Jangan kecam, ini mungkin disebabkan minat, jadi filem Dawn tidak semestinya teruk. 

Aku menapak masuk ke dalam panggung dengan harapan bahawa filem ini bakal memberikan aksi yang hebat. Seperti mana yang dicanangkan dalam trailer, filem ini kelihatan penuh dengan aksi dan pastinya akan membuatkan aku menikmatinya lebih dari babak klimaks dalam filem Rise of the Planet of the Apes. 

Tapi, seawal filem ini, kita memang diberikan pengharapan untuk perang. Tapi, akhirnya, filem ini menemui selekohnya yang mendefinisikan perang dalam sisi berbeza. Dan walaupun aku dikecewakan dengan ‘perang’ yang aku jangka, aku menikmati juga ‘perang’ yang dibawa dengan sangat baik dan memuaskan. 

Aku tak nafikan bahawa filem ini ialah filem terbaik dalam triloginya. Ianya menggabungkan Dawn yang heavy dan Rise yang ringan dan mudah. Campuran itu menjadikan filem ini membuatkan aku berfikir dan pada yang sama menghayati apa yang ingin disampaikan. 

Agak pelik untuk menonton sebuah filem yang mana 80% daripada wataknya ialah beruk. Malah, ada masa yang mana kita perlu menonton sambil membaca subtitle, kerana beruk-beruk ini bercakap dalam bahasa isyarat menyebabkan kadangkala aku sukar menerima gaya penceritaan sebegitu. Tapi, pengarah nampaknya bijak untuk membikin dan menjadikan bahagian-bahagian ‘haiwan’ filem ini tidak boring. 

Tabik spring kepada lakonan Andy Serkis yang memang tidak dinafikan sangat hebat untuk membawa watak Caesar. Dengan sentuhan CGI, watak Caesar ialah antara watak CGI yang paling hebat dalam filem ini. Memang kadangkala, aku nampak yang setiap inci wajahnya nampak macam terlalu real. Cayalah! 

Apa yang special bagi filem ini ialah filem ini tidak memberatkan keseluruhan ceritanya dengan falsafah dan jiwa Caesar. Matt Reeves meletakkan sedikit elemen komedi yang menjadikan file mini tidak membosankan dengan keseriusan Caesar. 

Lakonan Woody Harrelson memang terbaik. Malah, watak Bad Ape lakonan Steve Zahn tu memang gila dan memang sesuai dengan keberukannya. Ada juga beruk yang macam tu. 

Babak paling best sememangnya babak akhir filem yang memang penuh dengan emosi. Malah, babak beruk cuba keluar daripada penjara tu pun antara babak yang unik dan menarik untuk disaksikan. Dengan skor muzik yang berjaya menimbulkan mood, filem ini berjaya membuatkan penonton terhibur dalam menyaksikan beruk-beruk ni buat perangai. 

Walaupun tajuk filem ni nampak macam misleading, aku rasa kau perlu masuk dulu dan percaya bahawa filem ini ialah filem tipu sebab ianya tak ada moment perang. Tonton dan hayati sebuah kisah perjuangan Caesar yang paling epik sebagai sebuah konklusi kepada trilogi filemnya. Dan mungkin akan ada yang akan menitis air mata. Or at least, tengok balik filem dulu. 

4/5


Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:

Sunday, July 16, 2017

Review: Spider-man Homecoming

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Jon Watts
Pelakon | Tom Holland, Michael Keaton, Jon Favreau, Zendaya


Akhirnya, Spider-man kembali kepada penciptanya. Di zaman filem superhero dikuasai filem yang saling berkaitan dan membentuk universe, agak mustahil untuk Spider-man untuk duduk sendirian dalam dunianya sedangkan superhero yang lain sedang bergembira dalam pelbagai reunion yang diciptakan oleh Marvel. Terima kasih Sony sebab sudi masukkan Spider-man dalam keluarga besar filem MCU. 

Sejak 2002, kita sudah dihidangkan dengan dua versi Spider-man. Dari Andrew Garfield dan sebelumnya, Tobey McGuire, kesemuanya menampilkan persembahan watak spidey yang berbeza. Namun, apa yang sama ialah, dua filem ini bermula dari permulaan yang sama, lalu bercerita semula, dan membuat selekoh dalam sekuelnya. 

Dan kalau Spider-man: Homecoming masih bercerita tentang Uncle Ben, boring! 

Nasib baik, Marvel nampaknya membiarkan kisah Uncle Ben sebagai sebuah memori yang hanya diceritakan di mulut. Penonton tak perlu lagi menonton kematian Uncle Ben buat kali ketiga. Dan apa yang dibuat dalam filem ini menunjukkan masih ada ruang yang segar untuk bercerita mengenai watak kegemaran ramai itu. 

Spider-man: Homecoming bercerita dengan mudah. Seperti kau menonton siri kartunnya di saluran Disney, seperti itulah lebih kurang kisah si spidey kali ini. Kisah yang tidak bercerita tentang ‘bagaimana’ tetapi sebaliknya ‘apa seterusnya’. Menonton filem ini, aku dapat rasa feel seperti menonton reboot Power Rangers sebelum ini. 

Kalau nak harapkan filem ni penuh dengan aksi, aku rasa ianya tidak menepati langsung apa yang korang nak. Seingat aku, ada dua sahaja adegan aksi yang memang besar dan memuaskan. Adegan di feri dan juga adegan akhir yang mana boleh dikatakan perkara baru yang dilihat dalam filem Spider-man. 

Homecoming dipenuhi dengan watak childish, kebudak-budakan. Yelah, cerita tentang budak sekolah kan. So, kadangkala, aku rasa sedikit annoying apabila budak-budak baru nak up cuba untuk buat kelakar. Tetapi, ianya tidaklah keterlaluan dan masih lagi berada dalam skema filem Disney yang biasa kita tonton. Jacob Batalon, sebagai Ned, rakan baik Peter Parker menarik, tapi pada aku, kadangkala terlalu menyemak. 

Filem ini bagus juga kerana ianya tidak fokus langsung terhadap kisah cinta Spider-man seperti dalam dua filem sebelumnya. Senang cakap, filem ni segar! 

Tidak dapat dinafikan bahawa lakonan Tom Holland, pada aku, bukanlah lakonan yang terbaik bagi watak Spider-man. Secara peribadi, aku lebih menggemari lakonan Tobey yang mana lebih menampakkan emosinya yang sangat baik. Namun begitu, Tom Holland masih berjaya memberikan gaya lakonannya yang tersendiri sekaligus memberi aura baru kepada watak ini. 

Michael Keaton memang tidak dinafikan mengingatkan kepada Dr. Octopus, dan juga Lizzard dalam filem sebelum ini. Mengekalkan falsafah watak jahat Spider-man yang biasa, yakni penjahat ini semuanya menjadi jahat kerana keadaan yang memaksa, lakonan Keaton tidak dinafikan mampu memuaskan penonton sebagai penjahat utama. 

Jujurnya, the twist pasal siapa Vulture sebenarnya dan kaitan dengan Liz nampak sangat cliché. Walaupun ianya memang datang tidak dijangka, aku kurang gemar twist yang sebegitu. Tetapi, aku rasakan bahawa filem ini sudah bercerita selayaknya untuk membawa Spider-man ke dalam dunia MCU yang semakin membesar menuju Infinity Wars. 

Aku angguk kepala apabila opening logo muncul. Lagu tema Spider-man tu memang catchy sangat! 

Ada dua post-credit, tapi aku nasihat, tonton yang pertama sudahlah. Kalau tak, kau akan geram dan sumpah seranah sambil keluar panggung. Hah! 

4/5

Untuk maklumat lanjut berkenaan filem ini, terus ke klink di bawah:
Rujukan Imdb: http://www.imdb.com/title/tt2250912/?ref_=nv_sr_1
Rujukan Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Spider-Man:_Homecoming
Rujukan RottenTomatoes: https://www.rottentomatoes.com/m/spider_man_homecoming/

Wednesday, June 28, 2017

Review: Transformers - The Last Knight

Tahun Terbit | 2017
Pengarah | Michael Bay
Pelakon | Mark Wahlberg, Isabela Moner,  Josh Duhamel, Anthony Hopkins

Michael Bay ialah manusia yang sangat pelik. Dulu-dulu, karyanya antara yang paling banyak menjerit (merujuk kepada Armageddon, 1998) dan juga paling banyak aksi-aksi cemas (merujuk kepada The Rock, 1996). Setiap filemnya juga, kita juga tahu, military dan juga pengarah ini macam isi dan kuku. Apa sahaja teknologi tentera US, pasti akan dimasukkan dalam filemnya. Dan persembahannya buatkan kita kagum! 

Namun, manusia ini semakin hari semakin dikritik dan dikeji. Mana tidaknya, filemnya sudah makin nampak sambil lewa. Malah, filemnya selepas dia tidak lagi bergabung bersama Jerry Bruckheimer menampakkan satu sengat dan bisanya sudah hilang. 

Transformers memang nampaknya menjadi antara filem yang akan membunuh segala jiwa peminatnya sejak zaman kecil. Sejak dari filem pertama lagi, kita nampak yang Bay tidak mahu membawa Transformers untuk peminat asalnya tetapi untuk filem yang gemar letupan dan juga watak yang suka menjerit. 

Berlarutan sehingga Transformers 4, dan seterusnya kali ini, filem kelimanya, The Last Knight, Bay nampak bahawa dia sudah tenat tetapi masih belum mahu berundur dari Transformers sejak dari Dark of the Moon! Dan akibatnya, The Last Knight menjadi pembunuh paling gila dalam sejarah filem Transformers! 

Ya, jika nak dibandingkan dengan empat filem terdahulu, plot filem The Last Knight nampaknya paling caca marba. Seolah macam kau makan lai chi kang. Semua nak disumbat dalam satu mangkuk sampai perkara utamanya pun kau hanya sedar selepas filem ni habis. Filem ini terlalu ambitious pada ceritanya sehinggakan semua perkara nak dimasukkan, dan ianya menenggelamkan main point utama filem ini. 

Kalau kau tak berapa faham apa yang menjadi plot utama filem ini, meh aku ceritakan. Ianya berkenaan Optimus Prime yang berpaling tadah dan mahu mengambil alih bumi dek arahan Quintessa. Dan selebihnya, berkaitan sejarah Transformers, dan juga Cade Yeager yang mahu jadi seperti Sam Witchwicky, itu semua sampah yang mengelilingi kisah utama. 

Apa yang mengecewakan daripada plotnya, semua nak digasak dalam masa dua jam setengah. Aku nampak bahawa The Last Knight sedang cuba sedaya upaya menampal beberapa lubang plot dalam beberapa filem lalu dengan menceritakan sejarah fictional dalam filem ini. Tapi, sampah tetap sampah. 

Jika nak dibandingkan dengan Age of Extinction, The Last Knight still lebih baik daripada filem keempat itu. Sampah sampah pun, filem ni masih ada moment yang enjoyful dan juga funny. Tidak seperti Age of Extinction yang amat kering sehingga kau tak tahu nak gelak dalam babak yang mana. Terima kasih kepada watak Cogman yang memeriahkan suasana! Oh, Sqweek juga! 

Filem ini juga mengembalikan elemen military yang hilang dalam filem Age of Extinction. Lennox lakonan Josh Duhamel sudah kelihatan sudah tua dan sedikit hilang sengat. Tetapi auranya tetap menjadi dengan ketiadaan Tyrese Gibson dan juga geng-gengnya! 

Babak aksinya juga agak menarik dan juga hebat! Itu antara faktor yang mungkin menambatkan jiwa aku untuk terus menunggu. Babak pertarungan finale yang agak besar juga menjadikan filem ini ada sedikit sengat yang mampu dirasa bisanya. Namun, aku rasakan kebanyakan babak aksi direka untuk dinikmati dalam tontonan 3D kerana visualnya yang meriah dan juga suasana bunyi yang terbaik! 

Dua perkara yang amat mengecewakan. Satu, plot yang berangan nak besar padahal kalau kecilkan lebih bagus. Dua, editing yang agak sedikit kurang kemas. Selebihnya, aksinya memang terbaik. Pada aku, aku enjoy half of the movie, which is the action part. The plot, ronyok masuk sampah. Ianya ialah karya Transformers terakhir Bay yang dipenuhi sambil lewa. Namun, kau tahu, Bay tetap Bay. Dia takkan dengar kata! 

Apapun, tahun depan spin off Bumblebee akan muncul. Dan 2019, sekuel keenam Transformers akan ditayang. Nah, doakan yang baik-baik sahaja supaya mana-mana director dan juga penulis skrip mampu memperbaiki ‘runtuhan’ yang ditinggalkan Bay selepas 5 karyanya ini. 

2/5

Wednesday, June 14, 2017

Trivia Filem: Kenapa Superhero Pakai 'Underwear' Di Luar

Korang mesti tertanya-tanya kenapa superhero pakai spender di luar. Mungkin ada sesetengah fan tak pernah kisah sebab ada beberapa adaptasi superhero sudah mengabaikan tradisi 'spender luar' ini dalam filem adaptasi. 

Menurut editor DC Comic, Julius Schwartz yang berkhidmat pada tahun 1944 hingga 1986, kostum superhero DC, Superman yang mengenakan spender di luar diinspirasikan daripada kostum ahli sarkas dan juga penggusti pada 1920 hingga 1930an. 


Selain Superman, watak Flash Gordon ialah antara watak yang menggunakan inspirasi yang sama.